Saintpaulia (Fokföldi ibolya)

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya szaporítása 2.

Szaporítás levélről

2015. október 08. - Fokföldi

3. helyezett "A leggyorsabb módszer a virágzó növényhez" versenyen és 1. helyezett "A legegyszerűbb mód" versenyen:

 

Levéldugvány

 

Talán ennél olcsóbb, gazdaságosabb, egyszerűbb módja nincs is a fokföldi szaporításának. Ha megtetszik valamelyik ismerősünknél egy virágzó példány, semmi más dolgunk nincs, csak kunyizni tőle egy levelet, és máris kezünkben a jövendőbeli saját növényünkhöz vezető legfontosabb eszköz.

Egyesek vízbe teszik gyökereztetni a leveleket. Ilyenkor néhány nap alatt láthatóan megindul az apró gyökérszőrök képződése, ha elég sokat várunk, új növényeket is fogunk látni rajta a víz alatt - bár nem vízinövényeket szeretnénk termelni. Kétcentis gyökerekkel már el is ültethetjük valami laza virágföldbe, majd várhatjuk az új növények megjelenését.

A közbülső macera kihagyása, ha egyenesen földbe tesszük a leveleket. Jó az általános virágföld is, én föld, tőzeg és perlit keverékét használom (50-15-35%), mert ez egy jó kis laza talaj lesz, könnyebben megindulnak a gyökerek, főleg, ha még párás környezetet is biztosítunk neki (pl. berakjuk a kis cserepet egy zacskóba, amit néha azért szellőztetünk). A levelet 3-4 centis szárral dugjuk a földbe, ferdén vágjuk le a szárat, és - ha akarjuk - bemárthatjuk gyökereztető hormonba is (elhagyható). Egy-két hónap múlva megjelennek a kis növénykék, és ha már elég nagyok (van 4-5 levelük), akkor szétszedhetjük külön cserépbe őket. Egy levél átlagosan 2-5 sarjat hoz.

Tehát:

1. levél megszerzése

2. ferdén bevágása, gyökereztető hormonba mártása

3. jó laza földkeverékbe ledugni

4. zacskó rá (kb. egy-két hétig, naponta szellőztetve) - a zacskó lehet egy átlátszó műanyag doboz is

5. világos helyre tenni, nem hagyni kiszáradni

6. várni a növények megjelenését (1-2 hónap)

7. sarjak szétültetése.

A sarjak szétválasztásáról itt egy videó:

 

Miután a sarjakat szétültettük külön-külön cserépbe, érdemes ismét 1-2 hétig párába tenni őket, mert a gyökérképződés akkor intenzívebb. És a növénykéink látványos növekedésnek indulnak.

Ez az a pont, ahol feltesszük a kérdést magunknak: Mit fogok csinálni ennyi egyforma növénnyel?
Lehet ajándékozni, csereberélni, de gyönyörködni is benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://fokfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr897950628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása