Saintpaulia (Fokföldi ibolya)

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Alapok

Minek nevezzelek?

2015. április 22. - Fokföldi

Egyértelmű, nem?

Nagyon nem...

Először is, többnyire fokföldi ibolyának nevezzük. Pedig nem is a Fokföldről származik. Aztán nem is ibolya.

Nevezzük afrikaiibolyának, de ez a nyelvészek fülét bántja, ezért aztán én például jobban szeretem az afrikai ibolya elnevezést. 

images.jpg

Latinul Saintpaulia ionantha a neve ennek az eredetileg szerény kis növénynek, amely a kelet-afrikai Uzamba-hegységből származik - ami nem a Fokföld, ugye - (németül a szép Usambaraveilchen néven illetik).

Hogy miért nevezik pármai ibolyának is, az már tényleg talány, de az ibolya elnevezést talán azért kapta, mert elsőre valóban emlékeztet a mindannyiunk által ismert szerény kis növénykére, latin neve (ionantha) is ibolyavirágút jelent. (Azért a botanika sem egy egyszerű tudomány...)

Eredetileg bájos, egyszerű kis növény (bevallom, én ma is inkább azokat a nemesítéseket szeretem, amelyek megőrizték ezt az egyszerűséget).

 

oold_1.jpg

Botanikus Kert - Koppenhága

Ez a kis növény az ajakosvirágúak rendjébe, és a csuporkafélék családjába tartozik. Kétszikű és évelő.

Lomblevelei húsosak és finom szőrökkel sűrűn borítottak, virágai (eredetileg) lilák, laza virágzatban állnak, és ma már szinte mindenféle szín előfordul.

Az afrikai ibolyát legtöbbünk a nőnapi unalomblokkból ismeri (celofántasak, egyszínű, szimpla virágok), pedig 1892-es felfedezése óta sok-sok ezer új változatát tenyésztették ki.

saintpaulia-ionantha-3.jpg

 Elég lehangoló látvány.

Nem, mintha a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható afrikai ibolyák nem lennének szépek, nem lennének otthon is könnyen tartható, hálás virágzó növénykék, csak éppen valahogy nem túl fantáziadúsak.És ha valakinek van otthon egy lila, meg egy rózsaszín, akkor tulajdonképpen harmadik és negyedik már nem is kell. Mármint ezekből...

... mert ha valaki igazán rákattan erre a nagymama ablakából ismert kis virágra, akkor egy olyan világ nyílik ki előtte, ami tele van apró és még apróbb csodákkal, izgalmas csereberékkel, külföldi barátokkal, újdonságokkal.

Szóval hajrá!

ar-140219163.jpg

Kép forrása Igen, ez már nem az unalomblokk.

_1210copy.jpg

 És ez sem. Kép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://fokfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr877390052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pancsuri 2015.10.11. 20:29:32

Szia! Tetszik ez a blog, nagyon olvasmanyosan irsz es a tema ..- hat valoban kijart mar ennek a kis viragnak egy alaposabb bemutatas! Varom a tobbi posztot :-)

Fokföldi 2015.10.12. 04:43:03

@Pancsuri: Köszönöm, igyekszem valami érdekeset időről-időre feltenni. Pl. külföldi nemesítők munkáinak bemutatása, beszerzési helyek, stb.
süti beállítások módosítása