Saintpaulia (Fokföldi ibolya)

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya szaporítása 1.

Tőosztás és magvetés

2015. április 23. - Fokföldi

Amikor az ember (illetve az ember lánya) új afrikai ibolyára vágyik, akkor vágyai tárgya mindig egy virágzó növény. A leggyorsabb beszerzési mód, ha az ember a Tescóban (virágosnál, Obiban, stb) vesz egy növényt, de eszébe juthat az is, hogy talán érdemes lenne szaporítani a már meglévő állományt. (Vigyázat! Az ilyen gondolatok túlzsúfolt ablakpárkányhoz vezethetnek!). Vannak gyorsabb és lassabb módszerek is a szaporításra, de egyik sem túl bonyolult, kertésznek sem kell lenni hozzá. Ha néhány alapvető dologra odafigyelnünk (legyen fény, pára és Világbéke), könnyen beléphetünk a saintpaulia szaporítók népes táborába.

1. helyezett "A leggyorsabb módszer a virágzó növényhez" versenyen:

Tőosztás

 

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer az új virágos növény felé vezető úton. Ha a Tescóban megvásárolt növényt jól megnézed, akkor láthatod, hogy az új levélkéit középen hozza (levélrózsa). Azonban sokszor előfordul, hogy nem csak középen, hanem valahol máshol is megjelennek új levélrózsák, egy idő után több növényünk lesz egy cserépben, aztán szépen ki is növik a lakásukat. Az alábbi - némiképp pocsék - fotón bejelöltem az új növénykéket.

aaa.jpg

Ezen a 12 centis cserépen jelenleg (számomra észrevehetően) nyolc növény osztozik. Van, amelyik virágzik, van, amelyiknek még csak néhány kicsi levele van. Ha most szétosztanám a tövet, lenne 8 növényem, a legsatnyább is virágzana néhány hónapon belül.

A legfontosabb teendőnk, hogy nem esünk pánikba! Ha ez megvan, akkor a következőket kell tennünk:

  1. Kivesszük a cserépből a növényt (megnyomkodjuk, lefelé fordítjuk, és óvatosan kihúzzuk a növényt).
  2. Leszedjük róla a földet amennyire csak lehetséges (ezt óvatosan tegyük).
  3. Ha már teljesen meztelen a növény, akkor láthatóvá válnak a levélrózsák, az új növénykéink.
  4. Óvatosan válasszuk szét őket - ez történhet kézzel, késsel, szikével. Arra ügyeljünk csak, hogy maradjon mindegyiken valamicske gyökér, a nagyokon több.
  5. Ültessük a növényeket megfelelő méretű cserépbe virágföldbe. Én perlit (fehér izék a virágföldben) és virágföld keverékét használom, mert ennek nagyon laza a szerkezete, a gyökerek könnyen megtalálják az útjukat. Locsoljuk meg őket, és legyünk nagyon büszkék magunkra.

Amelyik növényke kevés gyökérrel rendelkezik, arra néhány hétre húzzunk rá egy átlátszó zacskót, de azért a szellőzésről gondoskodjunk.Túl sok virágot sem érdemes hagyni a virágzókon, mert eléggé megterheli a növényt, ha egyszerre kell virágoznia és új gyökereket eresztenie.Ez a videó elég jól bemutatja a folyamatot egy minin:

2. helyezett "A leggyorsabb módszer a virágzó növényhez" versenyen:

Magok a földbe

 

Elveted, meglocsolod, vársz, kikel, örülsz. Ez a rövid verzió.

Kicsit bővebben

Az első probléma a magok beszerzése. Nem is tudom, hogy láttam-e itthon csomagolt fokföldi magot kereskedelemben. Amivel utoljára találkoztam, az egy brit cég terméke volt, és igen borsos áron forgalmazták.

Előállíthatjuk otthon is (azaz inkább bízzuk a magok előállítását a növényre), ilyenkor arra ügyeljünk, hogy várjuk meg, amíg a magok teljesen beérnek (teljesen beérik a tok), azért erre számoljunk néhány hónapot. Ha magunk szeretnénk kitenyészteni egy hibridet, akkor kicsit macerásabb a dolog, hiszen vigyázni kell arra, hogy az alany porzói hatástalanok maradjanak. De erről majd máskor.

Ebben vannak a magok:

5.jpg

 

 

 

 

 

 

Ebben vannak a magok. Forrás

 

A magok igazán icipicik (grammonként sok-sok ezer darab). Nagyon sekélyen kell vetni, tulajdonképpen be sem kell földdel takarni, a szaporítóközeg (föld) lehet homok, perlit és homok, virágföld, virágföld és perlit keveréke. Fontos, hogy viszonylag meleg és párás környezetben legyen, ezért érdemes letakarni valami üveglappal, víztiszta fóliával, befőttesüveggel. Azért ne legyen teljesen légmentes a takarás.

Néhány hét alatt kibújnak az icipici növények (Figyelem! Ijesztően picik!), szakemberek 6 hetes korukban tűzdelik (kihúzzák és csipesszel lenyomják a magoncokat új helyükre) őket úgy két-három centire egymástól, és amikor a lombjuk összeér, akkor 5-6 centire egymástól (ezt 5x5-ös térállásnak nevezik) ismét tűzdelik. Mivel nekem általában nincs szükségem 30-300 egyforma növényre, nem szoktam tűzdelni. Otthoni körülmények között a legnagyobb, legéletrevalóbb növényeket hagyom csak meg. Amikor már jó sok levelük van, egyenként cserépbe rakom őket. Ezen a videón elég jól lekövethető az egész folyamat. 7-8 hónap múlva lesz virágzó növényünk.

Fajtaazonosság az agyontenyésztett afrikaiaknál néha furán alakul. Volt már, hogy ivartalan szaporítással (levéldugvánnyal) sikerült más színű virágot hozó növényt nevelnem, de már magvetésnél is értek meglepetések. Ez egy érdekes játék, érdemes megpróbálni!

A leggyakoribb módszer a szaporításra, a levelek dugványozása, kicsit lassabb, mint a többi módszer, de ez kecsegtet a legbiztosabb eredménnyel, és csereberélgetni, külföldi gyűjtőktől különlegességeket beszerezni is így lehet a legegyszerűbben. Ez majd a következő részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fokfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr407390536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása